Jídlo, nepostradatelná potřeba života. Shon dnešní doby má neblahý vliv na náš organismus. Jídlo by se mělo vychutnávat a jíst v klidu u stolu v místnosti bez elektroniky. Tento způsob stolování tradičně dodržují například Francouzi. Dokážete vydržet 3 hodiny u stolu? Určitě ano, ale je k tomu zapotřebí jedna zásadní věc, pohodlná jídelní židle.
Pohodlná židle pro vás může být velkým překvapením. Klíčový je výběr materiálu, ze kterého je židle vyrobena. Určuje tvrdost židle a tím i její pohodlnost. V tomto případě je výběr individuální. Někdo preferuje spíše tvrdší jídelní židle a tedy ze dřeva, jiný zas upřednostňuje měkčí sezení prostřednictvím čalouněné židle. Je nutné také zvážit jejich údržbu. Velmi jednoduchá je v případě překližky či plastu. Náročnější údržba může být v případě textilního potahu. Zvolený materiál také vypoví o váze jídelní židle. Neměla by být příliš těžká, aby se dalo jednoduše s židlí k jídelnímu stolu přisunout.
Šíře sedáku je dalším faktorem pohodlného sezení. Optimální šíře sedáku je 45 cm. Tuto šíři volte v případě židlí bez područek. V místnosti tento typ židlí působí více noblesně než židle s područkami, u kterých je vhodné volit šíři zhruba 55 cm a více. Především u jídelního stolu je důležitý pocit dostatečného prostoru. Neopomínejme ani výšku sedu, která by měla odpovídat délce nohy od kolene k patě. Chodidla by se měla při sezení celou délkou dotýkat podlahy.
Opěradlo jídelní židle se odvíjí od velikosti místnosti. V případě menšího prostoru je vhodnější volit méně mohutné židle a tedy i s nižším opěradlem. Větší místnost je vhodné využít pro masivnější židle s vysokým opěradlem, které dodává židli eleganci. Vyšší opěradla by měla při sezení dosahovat zhruba na lopatky. Takové opěradlo ušetří vaši páteř a pomáhá udržovat vzpřímená záda a rovná ramena.
Štítky: Jídelní židle, Nábytek do jídelny
Další články
Mohlo by vás zajímat
Související produkty s článkem